Sari la conținut

Care for Romania

Obiectivul 4: Incluziune pentru persoanele LGBTQIA+


Au trecut doar 21 de ani de când statul român pedepsea cu închisoarea relațiile de dragoste dintre persoanele de același sex. De atunci și până acum, societatea civilă luptă continuu pentru drepturilor și libertăților persoanelor LGBTQ+.

Deși lucrurile se îmbunătățesc într-un ritm lent, acceptarea și integrarea lor încă reprezintă o problemă în spațiul public, iar consecințele au un impact sever pentru membrii comunității, dar și pentru întreaga societate.

Ne uităm atent la fenomenul discriminării pe criterii de orientare sexuală și identitate de gen în vederea dezvoltării unor soluții de tehnologie civică menite să sprijine aceste comunități.

Vezi înregistrarea
Acest raport a fost lansat public în data de 09 iulie 2022 la Cărturești Modul.

Introducere

Diversitate și incluziune sunt două cuvinte care au devenit destul de populare în ultimii ani în spațiul românesc, ceea ce poate doar să ne bucure. Cu toate acestea, dialogurile pe subiect sunt în continuare restrânse în cercuri preponderent urbane și în comunități relativ închise. Lipsa acestor dialoguri dificile și asumate de toți stakeholderii fac ca progresul să fie foarte lent când vine vorba despre respectarea drepturilor comunității LGBTQ+, față de cum ar trebui să se întâmple într-o societate normală și responsabilă în fața tuturor cetățenilor săi.

Timp de un an ne-am aplecat atenția, ca parte din programul Civic Labs, spre provocările cu care se confruntă această comunitate, la nivel de grup și individual și am identificat cu sprijinul lor care sunt cele mai importante puncte nevralgice ale situațiilor prin care trec. Am descoperit oameni incredibili, care dau dovadă de o reziliență ieșită din comun și care zi de zi contribuie la lupta pentru respectarea drepturilor persoanelor LGBTQIA+ și la schimbarea mentalității unei națiuni puternic legate de un set de valori tradiționaliste, duse la extreme nesănătoase.

Nu ne-am oprit doar la asta și am încercat, de asemenea, să vedem cum anume putem folosi tehnologia pentru a-i sprijini și ce instrumente digitale ar fi utile pentru a-i ajuta în rezolvarea problemelor cu care se confruntă.


Deși a făcut progrese semnificative, România este unul dintre statele Uniunii Europene în care persoanele LGBTQ+ au cea mai puțină protecție legală și se confruntă cu unul dintre cele mai ridicate grade de discriminare. Printre cauzele intoleranței față de această comunitate se numără importanța culturală a religiei și influența Bisericii Ortodoxe, dar și faptul că homosexualitatea a fost considerată fapt penal și persecutată cu închisoarea în perioada comunistă. Articolul 200 din Codul penal care incrimina relațiile dintre persoane de același sex a fost abrogat abia în 2001, la presiunile externe în vederea aderării la UE și pe fondul opoziției acerbe a Bisericii Ortodoxe Române. Tot în 2001 și tot ca pas premergător aderării, România a adoptat o legislație antidiscriminare foarte inclusivă pentru vremea aceea, care interzicea discriminarea pe baza orientării sexuale ca unul dintre criteriile de nediscriminare.

În ciuda acestor primi pași importanți, după ce și-a mulțumit pe moment partenerii internaționali, progresul a stagnat după aderarea României la Uniunea Europeană. Pe lângă o parte considerabilă din populație care se opune categoric acestei comunități, există o majoritate care tolerează “cu limite” existența acestui grup. Mulți se consideră toleranți atunci când declară că nu se opun relațiilor homosexuale atâta timp cât aceste cupluri nu se afișează public. Pretenția la drepturi egale, la căsătorie sau chiar la parteneriatului civil, precum și asumarea publică sunt pentru mulți români un afront adus bunului simț.

Dacă din motive evidente în perioada comunistă și până la abrogarea articolului 200 nu au existat persoane publice care să se identifice cu comunitatea LGBTQ+, reținerea și stigma au persistat până în ziua de azi. Chiar și acum, puține persoane publice se declară ca fiind LGBTQ+, și, spre deosebire de alte țări, nicio persoană "high-profile" nu apare în spațiul public susținând drepturile LGBTQ+ ca un membru al comunității. Lipsa de vizibilitate în spațiul public românesc i-a determinat în repetate rânduri pe reprezentanți ai Bisericii sau ai politicii conservatoare să afirme că homosexualitatea sau “transgenderismul” sunt importuri străine, produsul unor ideologii vestice fără vreo rădăcină în tradiția românească.

CITEȘTE ÎN CONTINUARE


ore de cercetare
430
de probleme identificate
33
de ore de incubare
120
soluții depistate
6
de ore de prototipare
460

Istoria României din perspectiva incluziunii pentru persoanele LGBTQIA+

1864 În Codul Penal promulgat de Alexandru Ioan Cuza, inspirat din cel francez, nu existau diferențe între tratamentul relațiilor heterosexuale sau homosexuale. 1937 Sub Carol al II-lea homosexualitatea devine pentru prima oară fapt penal…

Citește în continuare

Actori principali în domeniu

În această secțiune prezentăm  cei mai importanți actori publici cu impact în viața persoanelor LGBTQ+, printre care instituțiile Uniunii Europene, organizațiile non-guvernamentale care luptă pentru drepturile acestora, organizațiile internaționale care promovează egalitatea și non-discriminarea, precum și instituțiile publice centrale și locale.

Vezi toți actorii

Acronimul

LGBT e un acronim care a început să fie folosit în anii ‘90 pentru a face referire la femeile lesbiene, bărbații gay sau homosexuali, persoanele bisexuale și persoanele trans. Cu toate că astăzi diversitatea de orientări sexuale și a identității de …

Citește mai departe

Glosar de termeni

O bună explicitare în limba română a termenilor specifici tematicii LGBTQ+ pentru publicul larg se poate găsi în “Abecedarul de antidiscriminare”, proiect al Centrului de Resurse Juridice. Iată mai jos o serie de termeni definiți pentru o mai bună înțelegere…

Vezi toți termenii

🟨 Probleme identificate

Prin acest raport am încercat să înțelegem principalele probleme cu care se confruntă persoanele LGBTQ+ în România, în funcție de subgrupuri și de domeniile principale de viața, pentru a înțelege cât mai fidel realitatea acestora. 

Probleme generale

În această secțiune ne uităm la climatul general în care trăiesc persoanele LGBTQ+ în România. Dintre aspectele cele mai importante care conturează acest climat ne referim la:  lipsa de egalitate în fața legii și  imposibilitatea de a-și oficializa relațiile care pune multe cupluri în situații dezavantajoase, atitudinile homofobe și transfobe atât în randul populatiei generale cat si în randul politicienilor,  lipsa de reprezentare în spațiul public și teama de a recunoaște în public orientarea sexuală.

Probleme legate de accesul la sănătate

Climatul de neacceptare se răsfrânge în mod aparte asupra sănătății persoanele LGBTQ+, în special în ceea ce privește sănătatea mintală și felul cum sunt accesate serviciile medicale. Mulți tineri se simt extrem de izolați în procesul de a-și înțelege experiența, nu au niciun sprijin din partea școlii, iar serviciile de consiliere sau sprijinul psihologic sunt inaccesibile pentru majoritatea. Totodată, există foarte puțini medici și de alte specialități deschiși și familiarizați cu problemele specifice persoanelor LGBTQ+.

Probleme legate de accesul la educație

În această secțiune vorbim despre problemele cu care se confruntă persoanele LGBTQ+ în sectorul educațional. În timp ce elevii se confruntă cu un nivel ridicat de bullying în școli,  profesorii nu doar că nu știu să intervină, dar de multe ori se fac și înșiși vinovați de acest tip de comportament. Curriculumul școlar ignoră cu desăvârșire tematica orientării sexuale, a identității de gen și orice alte aspecte legate de incluziunea acestui grup. Astfel că din cauza mediului ostil mulți tineri LGBTQIA+ abandonează școala înainte de terminarea liceului.

Probleme legate de relația cu familia

Mulți tineri LGBTQ+ se confruntă cu lipsa de acceptare din partea familiilor lor. Unele familii pot fi conservatoare sau pot avea convingeri religioase sau culturale care nu susțin sau chiar condamnă orientările sexuale și identitățile de gen non-conformiste. Tinerii LGBTQ+ pot teme că vor fi respinși sau izolați de către membrii familiei dacă dezvăluie adevărata lor identitate, iar unii așteaptă independența financiară înainte să o facă. Lipsa de suport emoțional și de înțelegere din partea familiei are de regulă un impact negativ asupra bunăstării emoționale ale tinerilor.

Probleme legate de accesul la piața muncii

Majoritatea persoanelor de orientare non-heterosexuală își țin ascunsă orientarea sexuală la lucru, de frica discriminării și a felului în care le-ar afecta parcursul profesional. Chiar dacă ascunderea orientării sexuale este o opțiune, petrecând atât de mult timp fără a fi deschis pe un subiect intim dar important duce pe termen lung la izolare. Totodată, pe lângă starea de bine, a te simți tu însuți la locul de muncă este un factor cheie în menținerea motivației și a productivității.

Probleme specifice persoanelor transgender

Persoanele trans se confruntă în România cu o categorie aparte de probleme. În primul rând acestea nu au acces la o tranziție medicală sigură și accesibilă. Procedura juridică de schimbare a genului este neclară și dă naștere la abuzuri și decizii arbitrare. Totodată, lipsa politicilor anti-discriminare duce la abuzuri ale persoanelor trans de către personalul instituțional. Persoanele trans se confruntă și cu bariere în plus și discriminare pe piața muncii. 

Probleme legate de infecția cu HIV

Realitatea este că progresul medicinei a făcut din infecția cu HIV o condiție complet gestionabilă cu tratamentul adecvat care nu afectează speranța de viață. Cu toate acestea persista stigma si lipsa de informare  cu privire la aceasta conditie. Deși riscul de a răspândi virusul al unei persoane seropozitive sub tratament cu analizele la zi este zero, cei infectați cu HIV sunt deseori discriminați pe baza statutului lor, în special în furnizarea de servicii medicale.. Singurul furnizor autorizat, statul român , este inconsecvent în distribuirea tratamentului HIV. România nu are un plan strategic HIV/ SIDA și nici activități de prevenire și informare.

Probleme legate de măsurile antidiscriminare

Infracțiunile motivate de ură prezintă un interes special pentru că afectează profund nu doar victimele directe ci toate persoanele din același grup cu victima, prin crearea unui climat de intoleranță și frică. România ar trebui să colecteze și să publice date și statistici reale, cu privire la infracțiunile motivate de ură România este singurul stat din UE care nu colectează date. În condițiile în care nivelul discriminării raportat în sondaje este mult mai mare decât media europeană, numărul mic de plângeri indică cel mai probabil lipsa de încredere în autorități și lipsa de informații despre mecanismele de raportare. 


🟡 Soluții proiectate

Descoperă soluțiile digitale pe care le-am conceput în cadrul programului și modurile în care ele pot să contribuie la schimbarea pe care ne-o dorim cu toții în România.

NoHate

Platformă de raportare de hate speech și abuzuri împotriva membrilor comunității

Fii Aliat

Platformă de consolidare a comunității de aliați


LGBTQ+ HQ

Platformă cu resurse utile pentru comunitate și aliați

InformatHIV 2.0

Informații și ghiduri pentru persoanele HIV pozitive


Centre HIV

Harta centrelor de testare HIV din România.

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.

Mai multe informații