Multe persoane LGBTQIA+ au relații dificile cu părinții
Psihologii sunt unanim de acord că dragostea și acceptarea necondiționată a părinților este elementul principal în dezvoltarea armonioasă a copiilor, o condiție pentru stima de sine, pentru legarea relațiilor sănătoase și pentru o viață interioară echilibrată. Din cauza trecutului comunist, când homosexualitatea era incriminată, mulți adulți care au prins acele vremuri nu sunt deloc deschiși la ideea că propriul lor copil ar putea să se abată de la norma cis heterosexuală.
Din cauza dificultății de a aborda această problemă cu familia, mulți tineri LGBTQ+ așteaptă să părăsească căminul părintesc și să fie “pe picioarele lor” înainte să-și facă coming out-ul față de aceștia. Unii își iau toate precauțiile ca atunci când se deschid în fața părinților să fie într-un punct stabil și pe plan emoțional și să aibă un cerc de suport pentru eventualitatea în care părinții vor tăia legăturile cu ei.
Chiar și în cazurile mai fericite în care părinții acceptă (de multe ori neîmpăcați) orientarea sexuală sau identitatea de gen a copilului lor, ei consideră că informația trebuie să rămână în cercul restrâns și preferă s-o țină secret față de familia extinsă sau vecini, cunoștințe. Această atitudine se bazează pe un sentiment de rușine de partea părinților și contribuie la stigma și la sentimentul de neadecvare al persoanelor LGBTQ+.
Părinții nu au acces la informații despre tematica LGBTQIA+
Majoritatea părinților au crescut într-o perioadă în care diversitatea orientărilor sexuale și a identității de gen erau considerate deviații și erau incriminate. Chiar dacă internetul este plin de informații pe această temă, persoanele care nu cunosc altă limbă decât româna au un acces limitat la aceste informații. Nu există o sursă de informare complexă în limba română cu autoritate pe aceste subiecte. Ei nu găsesc în contextul școlar, la profesori, psihologi sau alți părinți, sprijin în a învăța ce să facă pentru a-și ajuta copilul. ONG-urile LGBTQ+ menționează că sunt tot mai des contactate de părinți care doresc să înțeleagă mai bine prin ce trece copilul lor. Unele organizații chiar au început să organizeze grupuri de suport pentru părinți. În acest conext, este cu atât mai important să existe o strategie de educație parentală incluzivă față de tematica LGBTQ+, care să îi întâmpine pe părinții care au un copil gay, bisexual, lesbiană, trans sau intersex.
Părinții activiști cu atitudini conservatoare blochează introducerea temelor LGBTQIA+ în școli
Desprinsă din mișcarea conservatoare ce a dat naștere Coaliției pentru Familie, se remarcă tot mai multe initiațive ale părinților ce se opun abordării tematicii LGBTQ+ sau a educației sexuale în scoli. În 2018, la presiunea Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Ministerul Educației a retras Strategia Națională de Educație Parentală, care propunea ca părinții să facă educație parentală începând din perioada timpurie a dezvoltării copilului.
Proiectul își mai propunea să „vină în sprijinul dezvoltării unor principii esențiale ce vizează promovarea drepturilor omului, respectul pentru diversitate și încurajarea egalității de gen“. Această strategie ar fi avut numeroase beneficii pentru părinții din România însă a fost retrasă pe motiv că felul în care a fost definit conceptul de familie în document nu este unul potrivit și anume nu este explicitat că este compusă dintr-o femeie și un bărbat, încurajându-se astfel “ideologia de gen”. În contextul în care educație parentală se face deja în țările membre UE, 2.5 milioane de părinți urmau să beneficieze de cursurile de educație parentală în primul an de implementare.
În puținele cazuri când se vorbește la școală despre incluziunea persoanelor LGBTQ+, părinții fac plângeri și se opun vehement. Este notabil cazul liceului George Coșbuc unde o serie de activități ce promovau egalitatea persoanelor LGBTQ+ în cadrul unei materii de drepturile omului, au atras intervenția părinților care au inițiat o campanie de denigrare împotriva acestuia în presă și au declanșat o anchetă a Inspectoratului Școlar. Tot la presiunea părinților materia educație sexuală a fost înlocuită cu Educație sanitară și se face doar cu acordul părinților. După cum am văzut mai sus, doar 5% dintre copii au acces la această materie.