Link Dump #9
Două subiecte ce cresc de la 0 înfloresc săptămâna această: 3D Printing și Flori.
Autor: Dragoș Costache
Salutare. A fost un weekend greu la Code for Romania și un început de săptămână… dificil pentru mulți români. Și totul se va repeta săptămâna viitoare când votăm din nou în turul doi. Dar cât avem o perioadă de repaos hai să vorbim de chestii constructive, de chestii înfloritoare, anume de 3D Printing și de Flori.
Go forth and print – Imprimarea 3D e visul de aur al omenirii, de când am văzut primul episod din Star Trek. Însă asamblarea moleculară e departe de a fi încă o realitate. Suntem încă la nivelul printării 3D pe instrumente amatoricești deși avem speranțe mari de la viitor. Avem și de unde alege, gama 3D printerelor fiind din ce în ce mai mare. Ba chiar vin și cu aromă open-source. Însă la fel ca în multe altele viitorul 3d printingului e la intersecția dintre tehnologii. Și dacă vi se pare printarea 3D doar o jucărie pentru oamenii care se plictisesc, aflați că NASA nu e de acord și nici băieții ăștia care au printat 3D o pereche de mânuși ce traduc limbajul semnelor în audio. Imprimarea 3D nici măcar nu se reduce la epoxy sau filament. Sculele avansate pot printa cu aluminiu, aur, matematică sau, de ce nu, cu o friptană adevărată. Bine, aparatura de azi s-ar putea să devină o poveste după revoluția biotehnologică.
Pământul râde prin flori – Florile sunt printre micile plăceri ale vieții, un element constant al condiției umane din cele mai vechi timpuri. Florile ne-au fost medicament, pigment, drog, condiment, simbol, inspirație ba chiar și nume. Câteodată le-am mâncat, câteodată ne-au mâncat ele pe noi. Dar au fost întotdeauna alături de noi, din povești în realitate. Astăzi florile sunt big business, și nu doar cele foarte mari. Ne însoțesc în toate momentele vieții, ne cântă, ne stimulează cele mai nerdy instincte sau cele mai creative și sunt, în general frumoase. Florile au căpătat diverse semnificații pe măsură ce au trecut anii. Astfel macii nu mai sunt doar simbolul drogurilor ci al eroilor din războaie. Garoafele roșii au devenit simbolul revoluției portugheze iar cele verzi au fost multă vreme după moartea lui Oscar Wilde simbolul homosexualității, un fel de curcubeu pride avant la lettre. De trandafir ce să mai zici? A fost de-a lungul vremii simbolul a orice de la secrete la comunism.
Apropo de comunism, linkul străvechi de această săptămână ne vine dintr-unul din cele mai tensionate momente ale războiului rece, blocada Cubei. La doar doi ani după ce Castro era să genereze un război termonuclear între SUA și URSS, mâna lui dreaptă, Che Guevara, dădea interviuri fericite la televiziunea americană. Trei ani mai târziu Guevara era mort în Bolivia, o țară care a trecut foarte recent printr-o revoluție proprie. Imaginea lui însă supraviețuiește pe sute de mii de tricouri ca simbol al revoluțiilor.
Știi însă ce e revoluționar tovarăși? Să donezi la Code for Romania mai ales că mișcările populare la vot de săptămâna trecută ne-au căsăpit conturile. Mai vine un tur de scrutin și orice donație ne ajută să ținem platformele sus.
Dar până săptămâna viitoare vă las cu această melodie revoluționară.
Dragoș C. Costache
Omul vostru din cămașa Havaiană