Citiți raportul „Șanse Egale pentru Persoanele cu Dizabilități” 27 iunie 2023 Civic Labs
Code for Romania a lansat marți, 27 iunie, Raportul „Șanse egale pentru persoanele cu dizabilități" — din cadrul programului Civic Labs, în cadrul unui eveniment transmis live pe canalele asociației. 25 de soluții digitale au fost prezentate în premieră. Acestea pot oferi sprijin atât persoanelor care trăiesc cu dizabilități, cât și familiilor lor, educatorilor, angajatorilor, dar și celor ce oferă servicii de specialitate.
Raportul subliniază necesitatea și urgența accesibilizării, cât și reducerea stigmei față de persoanele care trăiesc cu o dizabilitate, indiferent de gravitatea acesteia. Cercetarea oferă o perspectivă actuală asupra serviciilor pe care aceste persoane le pot accesa, dar și asupra provocărilor cu care ele se confruntă. Sunt prezentate și direcții posibile pentru îmbunătățirea accesibilizării societății noastre prin intermediul soluțiilor digitale.
Citiți raportul „Șanse Egale pentru Persoanele cu Dizabilități”
Context:
3,9 % din populația țării este formată din persoane cu dizabilități: de la mobilitate, la văz, auz, cogniție, capacitatea de a se îngriji sau de a lucra. Conform statisticilor publicate de Agenția Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, 859.176 de persoane aveau certificate care le atestau dizabilitatea la sfârșitul anului 2022. Nu toate persoanele adulte care ar putea solicita această certificare o fac, iar un studiu al Băncii Mondiale (2021) evaluează procentu real la 4,7%.
Totodată, conform unei accepțiuni mai largi care ține cont și de dizabilitățile ascunse (ex: insomnie, stres, tulburări de învățare - dislexie, disgrafie etc.) procentul de persoane cu dizabilități ar putea fi mai ridicat.
OMS estimează că 1,3 miliarde de oameni, la nivel global, trăiesc cu dizabilități semnificative. Adică 16% din populația lumii, sau una din șase persoane. Oamenii cu dizabilități sunt expuși riscului de moarte prematură, uneori chiar cu până la 20 de ani mai devreme decât cei fără dizabilități.
Raportul „Șanse egale pentru persoanele cu dizabilități" a identificat opt tematici problematice și 42 de probleme punctuale regăsite în România: lipsa vizibilității persoanelor cu dizabilități în societate, lipsa de accesibilitate în clădiri publice (administrative, educaționale sau culturale), infrastructură stradală inaccesibilă, accesabilizare digitală limitată, acces redus la informație (lipsa interpreților mimico-gestuali autorizați în țară), un sistem de monitorizare al tutelei insuficient (care nu previne abuzurile), evaluarea dizabilității este puternic medicallizată, cât și o situație materială extrem de precară cu sprijin insuficient.
Dizabilitatea este percepută, la nivelul societății noastre, ca o problemă medicală și o lipsă cu care se confruntă cei afectați. Această percepție duce la considerarea persoanelor cu dizabilități ca fiind victime. Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) însă susține schimbarea de perspectivă, printr-o tranziție de la un model medical la unul social. Modelul social vede dizabilitatea ca rezultatul interacțiunii dintre particularitățile individului și mediul în care trăiește.
Noile soluții digitale:
Câteva dintre soluțiile propuse de Code for Romania pentru domeniul dizabilităților sunt: Certificat de Dizabilitate - este platforma prin care orice persoană cu dizabilități poate aplica online pentru certificatul care atestă dizabilitatea (momentan numit certificat de handicap); Tutorio - este un instrument prin care Serviciul de Autoritate Tutelară poate monitoriza activitatea celor care au în grijă persoane cu dizabilități puse sub ocrotire; Equal Space - propune o platformă cu ghiduri prietenoase de accesibilizare a spațiilor; Ceasul Bun - este o aplicație mobilă prin care persoanele cu dizabilități din centrele rezidențiale pot raporta abuzuri către autorități. Vot la domiciliu - această soluție digitalizează procesul de depunere a cererii pentru urna mobilă; SignAI - propune interpretare virtuală în limbajul semnelor, adică se va comporta ca un traducător sintetic care va face interpretare cu ajutorul inteligenței artificiale.
Civic Labs
„Suntem mândri să lansăm astăzi Raportul de cercetare «Șanse egale pentru persoanele cu dizabilități», dezvoltat ca parte a programului Civic Labs. Ne dorim ca munca noastră să fie o contribuție relevantă la îmbunătățirea accesibilizării și a calității vieții pentru un număr mare de persoane.
Am identificat 25 soluții digitale care pot oferi sprijin real și eficient, atât persoanelor cu dizabilități, cât și a celor care-i înconjoară, fie ei familia, prietenii sau oamenii cu care interacționează pe plan educațional sau profesional. Ne dorim ca aceste soluții să fie adoptate și implementate cât mai curând și astfel să contribuie la reducerea stigmatizării și la creșterea unei societăți în care toți cetățenii sunt activi și vizibili." - Olivia Vereha, VP of Product la Code for Romania / Commit Global.
Raportul „Șanse Egale pentru Persoanele cu Dizabilități" este parte din programul Civic Labs, prin care Code for Romania identifică principalele probleme din societatea românească în câteva domenii fundamentale: Educație, Sănătate, Mediu, Grupuri Vulnerabile și Participare Civică. Toate rezultatele prezentate în raport, dar și propunerile de soluții digitale au reieșit atât din cercetare documentară, analiza legislației actuale în domeniul sănătății, cât și din discuții avute cu experți în domeniu. Aflat în al patrulea an de desfășurare, programul Civic Labs îi are ca parteneri strategici pe ING Bank România și LIDL România. Tema „Șanse Egale pentru Persoanele cu Dizabilități” este sprijinită de Ursus Breweries.
În total, întregul efort însumează 560 ore de cercetare, 42 probleme identificate, 320 ore de incubare, 640 ore de prototipare și 25 soluții depistate.