Ce este un oraș prietenos? Despre Raportul „Orașe prietenoase” realizat de echipa de cercetare Civic Labs
La primul contact al echipei Civic Labs cu tema acestei cercetări, ne-am întrebat, într-un exercițiu de grup, ce înțelegem printr-un oraș prietenos. Pentru că ideile veneau mai greu decât anticipat pentru ceva aparent intuitiv, am întors întrebarea pe dos : „Ce înseamnă pentru noi un oraș neprietenos?”
Echpa noastră a cercetat subiectul dezvoltării urbane din România și provocările majore din acest domeniu. Rezultatul este Raportul „Orașe prietenoase” realizat de echipa noastră de cercetare Civic Labs, în care privim problemele actuale, dar propunem și 15 soluțiile digitale, adoptând o abordare centrată pe individ.
Autor: Code for Romania
Urbanizarea forțată din perioada comunistă a avut un impact profund asupra structurii sociale și economice a orașelor din România. Mulți oameni au fost mutați în cartiere de blocuri nou construite, având ca scop susținerea industriei și economiei planificate. Odată cu căderea regimului comunist, peisajul urban s-a schimbat radical.
A urmat un deceniu de dezvoltare urbană necontrolată, care a dus la haos în infrastructură și în organizarea spațiilor urbane. O perioadă în care orașele românești au experimentat transformări demografice și economice semnificative.
Raportul „Orașe prietenoase”, cercetare Civic Labs - Code for Romania
Expansiunea necontrolată prin construirea de clădiri într-un mod haotic și fără o strategie de dezvoltare durabilă a dus la o lipsă totală de coeziune, lipsă de servicii de bază precum rețelele de gaz, electricitate, sau telecomunicații, accesul la școli, spitale etc. Alte probleme includ degradarea zonelor centrale ale orașelor, lipsa coordonării instituționale necesare pentru o planificare urbană integrată, dificultăți în planificarea urbană din cauza unui cadastru incomplet și neactualizat, lipsa datelor centralizate pentru o analiză exhaustivă a nevoilor orașelor, și altele. Este crucial să se adopte o abordare mai riguroasă și mai sustenabilă în gestionarea urbană, pentru a asigura un viitor urban mai echilibrat și mai prosper pentru toți locuitorii orașelor din România.
Raportul „Orașe prietenoase” realizat de Civic Labs, echipa noastră de cercetare
La Code for Romania, am derulat timp de un an o cercetare amplă asupra accesibilității orașelor din România pentru a înțelege care sunt cele mai mari provocări, concretizată în Raportul „Orașe prietenoase”.
Raportul „Orașe prietenoase” reflectă necesitatea urgentă de a regândi spațiul urban cu o abordare centrată pe fiecare individ, subliniind importanța adaptării infrastructurii și a serviciilor publice pentru a răspunde nevoilor diverse ale comunităților.
Raportul nostru nu este însă doar despre probleme. Este și despre soluții. Și am descoperit alături de experți 15 soluții digitale cu care putem interveni în aceste probleme.
Și împreună găsim moduri prin care putem să le transformăm în realitate.
Despre Civic Labs, baza Infrastructurii Binelui
Grație colegilor noștri din Civic Labs, programul nostru de cercetare care stă la baza tuturor soluțiilor pe care le realizăm în Infrastructura Binelui, înțelegem am identificat blocajele care împiedică dezvoltarea unui urbanism contemporan, mai puțin haotic, mai incluziv și orientat spre bunăstarea locuitorilor.
Civic Labs este locul în care, de peste cinci ani, analizăm sectoarele critice ale României și venim cu soluții digitale care pot rezolva, parțial sau în totalitate, probleme cu care ne confruntăm. Este cel mai ambițios proiect de cercetare aplicată din istoria post-decembristă a României, având ca rezultat rapoarte detaliate care explică pe înțelesul publicului larg care sunt cele mai presante blocaje din domeniile vizate și cauzele acestora.
Dincolo de utilitatea cercetării calitative în dezvoltarea de soluții funcționale și utile, prin Civic Labs creștem gradul de cunoaștere și conectare a publicului larg cu nevoile stringente din teren, cu informație altfel greu accesibilă sau pe subiecte pe care, uneori, nimeni altcineva nu a derulat vreun proces de cercetare și înțelegere a problemelor.
Soluțiile dezvoltate și implementate deja ca urmare a programului de cercetare au ajuns până în prezent la peste 20 de milioane de beneficiari.
Toate aceste soluții digitale creează împreună Infrastructura Binelui, cele cinci „autostrăzi” care conectează probleme majore ale societății românești pentru a identifica unde și cum anume poate să facă bine digitalizarea. Urmărim pe hartă fiecare drum, unde poți vedea ce am proiectat și construit deja și câte alte soluții putem transforma în realitate, împreună, în următorii cinci ani.
În 2024, parcurgem împreună rapoartele de cercetare Civic Labs, scrise pe înțelesul tuturor, pentru a putea să schimbăm România împreună cu tine.