Școli sigure și bine administrate
Puține sunt lucrurile față de care avem consens în societatea românească. Dar suntem cu toții de acord că educația este cea mai sigură și necesară investiție pentru viitor. Cu toate acestea, domeniul educației rămâne unul dintre cele într-o permanentă căutare de soluții pentru probleme din ce în ce mai multe și mai diverse. Iar unele dintre aceste probleme își au rădăcina chiar în locul de unde pornește actul educațional - în școală.
Și dacă tot ne-am îndreptat atenția spre școală, am început cu partea de învățare. Echipele noastre au petrecut sute de ore cercetând domeniul și stând de vorbă cu cei care se ocupă de el zi de zi - actorii instituționali, cei din sala de clasă, din cancelarie și cei din societatea civilă.
Am propus nouă soluții digitale care să răspundă, pe de o parte, nevoii de o mai bună utilizare a resurselor de către cei care administrează școlile și, pe de altă parte, nevoii fiecărui elev de a se simți în siguranță, într-un mediu prielnic învățării și dezvoltării armonioase.
Am văzut în ultimii ani cum tehnologia, adoptată la scară largă a produs efecte nocive asupra celor care o utilizează în exces - deficit de atenție, expunere la informații false / nocive, creșterea fenomenului de bullying. La Code for Romania ne mândrim cu faptul că de șapte ani scoatem în evidență fața luminoasă a tehnologiei și capacitatea ei de a face bine în societate. Acesta este al patrulea raport din domeniul educației și, pe măsură ce programul Civic Labs avansează, începem să avem o imagine de ansamblu nu doar asupra problemelor educației din România, dar și a felurilor în care putem face bine. Pentru elevi, pentru profesori, pentru părinți și, în fond, pentru felul în care ziua de mâine va arăta pentru noi toți.

O școală sigură și bine administrată ar trebui să fie o școală în care elevii învață abilitățile de care au nevoie în viață, în care merg cu plăcere, se simt în siguranță și în care predomină o stare generală de bine ce stimulează curiozitatea și dorința de dezvoltare. Un climat benefic pentru succesul școlar cuprinde atât o infrastructură sigură și adecvată, cât și o atmosferă prielnică ce încurajează procesul educațional. Prezentul raport urmărește identificarea problemelor care împiedică multe dintre școlile românești să fie medii adecvate pentru învățare și dezvoltare, consecința cea mai gravă fiind de cele mai multe ori abandonul școlar. Scopul final este găsirea de soluții digitale care ar putea adresa o parte din probleme acolo unde acestea sunt oportune.
România avea în anul școlar 2021-2022 un număr de 6099 unități de învățământ preuniversitar (de masă și special, incluzând grădinițe, școli și licee) cu personalitate juridică și 10.712 de structuri arondate, în care învățau aproximativ 2.9 milioane de elevi, conform datelor oferite de Ministerul Educației. În contextul acestei cercetări, au fost explorate doar problemele cu care se confruntă școlile și liceele.
Deși conducerea școlii este considerată pionul principal, o serie de actori externi școlii pot avea un aport la felul în care aceasta funcționează. Pornind de la autorități, până la personalul auxiliar al școlii, fiecare dintre acești actori are un rol important în menținerea unui climat adecvat care promovează starea de bine. Cu toate acestea, calitatea proceselor educaționale, cât și gradul de siguranță pe care îl are școala, nu este complet sub controlul unității de învățământ, ci depinde și de implicarea autorităților locale. De cele mai multe ori, acestea au responsabilitatea în lor gestionarea bugetelor necesare administrării unităților de învățământ,cât și gestionarea bazei materiale. Mai mult decât autoritățile și comunitatea extinsă joacă un rol foarte important în dezvoltarea unei școli, fiind un factor în sprijinirea implementării strategiilor de dezvoltare instituțională.
În cadrul studiului au fost identificate 38 probleme prin acordarea a peste 400 de ore de cercetare și realizarea de 11 interviuri cu directori de școală, inspectori, profesori, experți în educație și actori din societatea civilă.